Een tijdje geleden stond er in KerkNieuws een oproep om naar de workshop ‘God in de supermarkt’ te gaan. Helaas kon ik niet, maar ik raakte wel geïnteresseerd in dit onderwerp en de spreker Alfred Slomp, schrijver van de boeken SuperWaar, Het Groene Normaal en Wat Je Wél Kunt Doen.

In 2014 ontwikkelde Alfred Slomp samen met zijn studievriend Arjan Schoonhoven de workshop God in de supermarkt. Deze interactieve workshop over duurzaam boodschappen doen maakt je bewust om bepaalde keuzes te maken. Wat eten we vanavond en moet ik kiezen voor de biologische boontjes uit Egypte of de gewone boontjes uit Nederland? Een hamburger of sojaburger of toch vis? En met welk keurmerk? Het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. In de workshop ‘God in de supermarkt’ worden de keuzes die we maken besproken en beargumenteerd. De kracht van de workshop zit met name in de groepsinteractie. De makers van de workshop lieten zich inspireren door hoe Jezus omging met de armen en de behoeftigen.

Alfreds boek Wat je Wel Kunt Doen met de ondertitel De Groene Vijf voor een duurzaam leven is ontstaan uit de meest gestelde vraag van de deelnemers: ‘Maar wat kan je dan wel doen?’ Dit inspireerde hem om ‘De Groene Vijf’ uit te werken: vijf thema’s waarmee je het sterkst kunt bijdragen aan een verandering van de wereld. Vier thema’s zijn gericht op ons eigen gedrag: minder spullen, anders reizen, anders eten en energiezuinig wonen. Het laatste thema is gericht op de inrichting van de maatschappij: systeemverandering. Elk onderdeel beschrijft de dilemma’s, uitdagingen en kansen, maar geeft ook praktische tips, die men vandaag al kan toepassen. In zijn voorwoord zegt hij: ‘ik geef je handvatten en inspirerende voorbeelden waarmee we met elkaar het systeem kunnen kantelen.’ Het is een hoopvol boek vol met praktische, uitvoerbare tips om duurzaam te leven, zodat de aarde ook nog voor de volgende generaties leefbaar zal zijn.

De eerste van de groene Vijf is minder spullen. Welvaart zorgt er voor dat ons huis vol staat met spullen, onze kledingkasten vol zijn met kleren en schoenen, onze koelkasten vol met etenswaren en onze schuren vol met fietsen en gereedschap. En niet alleen ontspullen werkt, maar nog belangrijker is de verleiding om het kopen te weerstaan. We worden dagelijks verleid met acties om spullen aan te schaffen, twee voor de prijs van één, hamsteren en kortingen. In het boek wordt aangeraden om je huis op te ruimen en je spullen een tweede leven te geven, door selectie, opruimen, weggeven of verkopen, repareren of hergebruiken en als het echt rotzooi is: weggooien (of naar de milieustraat). Huur en leen spullen, die je nauwelijks gebruikt of deel ze met anderen. Houd je wel van veel spullen, ga dan naar de rommelmarkt, de kringloop of Marktplaats, zodat het geen invloed op het milieu heeft.

De tweede van de Groene Vijf gaat over vervoer. Hoe meer we reizen, hoe groter de impact op het klimaat en de natuur. Ons autogebruik neemt al jaren toe en het aantal auto’s in Nederland stijgt nog steeds. Elk jaar vliegen we meer en dit heeft grote impact op de klimaatverandering. Nu al zijn geluidsoverlast en vervuiling zaken die voor veel problemen zorgen in ons dichtbevolkte landje. Het is belangrijk dat we onze levensstijl gaan aanpassen, dus meer fietsen, rijd eerst je oude auto op, ga dichtbij op vakantie of neem de trein. In het boek staan veel nuttige tips en titels van boeken die je kunnen helpen om verstandige keuzes te maken.

 

Lees verder in het nieuwste nummer van Kerknieuws. Zie https://kn.protestantsegemeentecapelle.nl/ voor deze editie, en uw abonnement.