Tijdens de Olympische Spelen verspreidde het Frans Bijbelgenootschap 200.000 Franse en Engelse Nieuwe Testamenten, zo meldde de UBS. En de wereldwijde Bijbelverspreiding bleef in 2023 op peil: 24,2 miljoen mensen kregen een complete gedrukte Bijbel in bezit, tegen 25,4 miljoen in 2022.

UBS, United Bible Societies, is het overkoepelend orgaan van de 154 Bijbelgenootschappen. In de 200.000 Nieuwe Testamenten die in Parijs uitgedeeld zijn, vertellen zestien Olympische en Paralympische atleten hoe hun geloof hen inspireert.

Wereldwijde Bijbelverspreiding

Ook publiceerde de UBS zijn jaarlijkse rapport over de UBS-Bijbelverspreiding in 2023. In totaal werden 152 miljoen gedrukte Bijbeledities – zowel complete Bijbels als deeluitgaven – verspreid, tegen 156,2 miljoen in 2022. De Bijbelverspreiding in 2023 bleef daarmee op het hoge peil van 2022. De UBS laat het groeiende online Bijbelgebruik buiten beschouwing, omdat betrouwbare getallen daarover nog ontbreken.

‘De Bijbel in boekvorm is belangrijker dan veel mensen denken’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘In Nederland en Vlaanderen schaffen mensen voor persoonlijke Bijbellezing of studie een gedrukte Bijbel aan. In andere werelddelen hangt het onder meer af van de infrastructuur of de Bijbel z’n weg vooral vindt als boek, digitaal of in audio. De Bijbel geeft kracht en inspiratie, ook in moeilijke tijden. Daarom zetten de Bijbelgenootschappen alles in om toegang te geven tot de Bijbel in al deze vormen.’

Meer Nieuwe Testamenten in Azië verspreid

Een opvallend gegeven is dat – vooral in Azië – het aantal verspreide gedrukte Nieuwe Testamenten stijgt: van 5 miljoen in 2021 via 6,9 miljoen in 2022 naar 9,2 miljoen in 2023. De meeste gedrukte Bijbels worden verspreid in Azië en in Midden- en Zuid-Amerika. In Azië ging het om 7,5 miljoen complete Bijbels en in Amerika om 7,7 miljoen; evenveel als in 2022.
NBG-steun

In 2023 steunde het NBG 29 internationale Bijbelverspreidings-projecten, onder andere in Brazilië en Azië, en 41 projecten voor kinderen in landen als Ghana en Sri Lanka. Sri Lanka is een van de landen waar een variant van de Nederlandse Samenleesbijbel wordt verspreid. Deze Family Bible speelt een samenbindende rol in gezinnen. Tijdens een werkbezoek van het NBG vertelde Dunal, een jongen van tien jaar, daarover: ‘Wij hadden nooit geld voor een Bijbel, dus we hoorden de verhalen alleen in de kerk. Maar nu kan ik er zelf in lezen. Ik ben heel blij met deze Bijbel.’ Het gezin waar Dunal opgroeit leest er bijna dagelijks in